A parodontológia a fog körüli tartószövetek megbetegedéseivel foglalkozó tudományág, amely az elmúlt két évtizedben forradalmi fejlődésen ment keresztül. A rendszeres ellenőrzésnek igen nagy jelentősége van a fogínysorvadásban szenvedő betegeink rendszeres gondozásában, mert ez egy olyan betegség, amely kizárólag a mindennapos tökéletes szájhigiénével és a rendszeres professzionális dentálhigiénés kezeléssel tartható karban. Az ellenőrzések során mindig elvégezzük a tisztító kezeléseket. A fogak körül kialakult aktív, tehát kórokozókkal telt, nem kezelt tasakok a legaggresszívebb gócnak tekinthetők.

A rossz szájhigiéne csak egy ok a fogínysorvadás kialakulásában. Ez a beteg nagy lepedékre viszonylag enyhe gyulladással reagál. 

Itt az alsó középső metszők körüli lepedék már helyileg erős ínyduzzanatot, ínyvérzést okoz. 

 

 

 

 

 

 

Ha a beteg hajlamos a fogínysorvadásra, az ínygyulladás a fogat tartó csontlécre terjed és a csont lebomlásával a fogak megmozdulnak, elvándorolnak, kiesnek.

A fogínysorvadás – ahogy a népnyelv hívja – valójában nem az íny, hanem a fogakat támasztó csont, baktériumok általi lebomlása. Fiatal beteg alsó metszői az állandó lepedék, fogkő hatására fedetlenné váltak a gyökeri részen.

A konzervatív kezelésekkel az ínygyulladás elmúlik, de a csonthiány már végleges.

A fogak közötti csontállomány horizontális pusztulása a tudomány mai állása szerint csak megállítható, de nem építhető vissza.

Ilyen esetben a kötőszövet átültető műtét hatására a helyzet csak minimális mértékben javul.

Azonban jó szájhigénével a folyamat megáll, a fog sokáig a helyén maradhat.

Az előrehaladott parodontológiai betegség így roncsolja a fogak körüli tartóapparátust.

A csont megsemmisül a gyökérrostokkal együtt…

…a fogak kiesnek.

Ma már túlhaladott az, a köztudatban még mindig fellelhető nézet, hogy a fogínysorvadás ellen nem tehetünk semmit. Néhány példán megmutatjuk, hogy megfelelő kezeléssel még az erősen mozgó fogak is stabilizálhatók, a fogak körüli tasak megszüntethető, a folyamat lassítható, vagy megállítható.

A  következőkben egy, a fogágysorvadást jól illusztráló esetet mutatunk be. Fiatalkori, aggresszív fogínysorvadásban szenvedő 22 éves férfibetegünk alsó és felső metszőfogai és mind a 4 oldali első nagyőrlője körüli csont erősen leépült. Az 1. ábrán a beteg fogairól készült panoráma röntgenfelvétel látható. A 2. ábrán bejelöltük az állkapocscsont határvonalát. Jól látható, hogy erősen visszahúzódott a csont, minek következtében az egyes fogak meglazultak. A fog körüli sötét árnyék a fog körüli csont pusztulását jelzi.

Az aggresszív, gyorsan előrehaladó folyamat következtében a jobb felső 1-es metszőfog körül 11-12 mm mély (majdnem az egész gyökérhosszat érintő), a 3. ábrán is láthatóan kiterjedt csonttasak alakult ki. Ugyanilyen elváltozást találtunk a műtétek során a beteg szájában még öt helyen.

A felső frontfogak területén kialakult 12 mm-es csonthiányokat egy membrán felhelyezésével gyógyítottuk. A felhasznált GORE® membrán hatására a fog körüli négyes szövetstruktúra visszaépül (GTR-technika).

15 évvel a kezelés után minimális esztétikai hátrány áll fenn. A betegség azóta nem újult ki, köszönhetően a negyedévenkénti professzionális tisztításnak és a tökéletes napi száj higiénének.

A tisztító beavatkozások, majd a speciális műtétek következtében a fogak körüli csont részben visszaépült, a fogak stabilizálódtak, a betegség az állandó karbantartás mellett tökéletesen egyensúlyban tartható. Jól látható módon több mm csont visszaépülését értük el, főleg az elülső gyökér elülső részén és a két gyökér közötti területen.

Mint látható a csonthiány nagy része eltűnt, míg a gyökerek közti hiány is gyógyult.

Ennek a fognak a klinikai képe 15 évvel a műtétek után is ilyen.
Ennek a juvenilis parodontopátiában szenvedő fiatal betegnek szerencséje volt. Időben került megfelelő gyógyító kezek közé.

De nem csak a jó gyógyulási hajlamot mutató fiatalok fogazata menthető meg.
35 éves nő betegünk azzal fordult hozzánk, hogy fogai mozognak, a kollégák a nagy részét húzni akarják.

A műtétek után 17 évvel ez a beteg ilyen fogászati státusszal bír. Mindössze egy fogát veszítettük el a kezelés során.

A kezelések során GTR technikát (irányított sejtregenerációs technika) alkalmaztunk membránnal és Emdogain-nal.

Az alsó metszőit merevítő parodontalis szalagot 30 éve az akkori kezelőorvos ragasztotta fel. Ha ez akkor nem történik meg, a beteg alsó metszőfogai már régen elvesztek volna.

Ma ez a klinikai kép. A hidak 14-15 évesek – a tökéletes esztétikai hatás már nem várható tőlük.

A beteg nagyon elégedett, gyönyörűen tisztítja fogait és negyedévenként ellenőrzésen, professzionális tisztításon vesz részt.

És az idősebb korosztály komplex rehabilitációjában is nagy szerepet játszik a parodontológia. A fogak helyzeti eltérését, kihullását itt is a fogágysorvadás okozta. A tasakműtétek után a gyógyult támasztóapparátusú fogakra sinek, hidak kerültek, a hiányokat alul implantátumokkal pótoltuk.

A maradék fogai ma már nincsenek veszélyben.

A kezelést követően három évvel a beteg rendszeresen jár az ellenőrzésekre, szépen ápolja fogait, elégedett az eredménnyel. Minden parodontológiai betegnek és az implantáltaknak kötelező negyedévente a “recall”.

Sajnos előrehaladott állapotban a fogak sínezése szükséges lehet. Ilyenkor lehetőség szerint megpróbálunk olyan megoldást keresni, amely még nem jár együtt a fogak lecsiszolásával.

Rendelőnkben 25 éve alkalmazunk olyan síneket, melyeket a fogak hátoldalán vezetünk, így esztétikai problémát nem okoznak, sőt néha egy-két fog pótlását is evvel a módszerrel végezzük. A sín készülhet fémből, meghatározott esetekben porcelánból is. A fogak tartóapparátusának gyengülését okozhatja az is, ha a fogak túlterhelődnek. Ennek oka lehet a szabálytalanul álló fogazat, vagy az éjszakai szorítás, fogcsikorgatás. Ilyen esetekben ha a fogzománc túl kemény, akkor a rágóapparátus nem a fogak lecsiszolódásával reagál ezekre a behatásokra, hanem az egyes fogak tartószerkezetének meggyöngülésével, vagy az állkapocsizület megbetegedéseivel. Ezeket a káros következményeket kivédhetjük a fogak megfelelő becsiszolásával és éjszakai harapásemelő sínek viselésével.