A régen elhalt vagy nem tökéletesen gyökértömött fogak tályogossá válhatnak. Ez súlyos távoli megbetegedéseket (gócbetegségeket) okozhat. Megtámadhatja a vesét, az ivarszerveket, az izületeket, a szemet, okozhatnak bőrgyógyászati megbetegedségeket (ez okozza a foltos hajhullást is). Újabb vizsgálatok szerint a fogászati gócok szerepet játszhatnak az infarktus, a stroke és a koraszülés kialakulásában is.
A képeken látható, hogy az első gyökértömést követően a gyökér csúcsán tályog alakult ki (a fog körüli sötétedés). Ez a folyamat gócnak tekinthető a szervezetben. Eliminálása feltétlenül szükséges az esetleges gócbetegség megelőzése érdekében. Első lépésben ilyenkor újra gyökérkezeljük a fogat, tehát új gyökértömést készítünk, így az esetek jelentős részében a tályog meggyógyul. Ha ez a beavatkozás sikertelen lenne, még mindig több lehetőségünk van sebészi úton meggyógyítani a beteg fogat (gyökércsúcs amputáció, fogfelezés).

 

A legkomolyabb góc az emberi szervezetben a fogínysorvadásos aktív tasak. A tasak mélyén felszaporodó baktériumok toxinjai a rágás hatására a véráramba préselődnek. Egy közepes csontpusztulást mutató parodontológiai beteg szájában kb. tenyérnyi fekély van, ha a tasakfalak területét összeadjuk. Tehát ennek a fogászati betegségnek van a legsúlyosabb általános orvosi konzekvenciája.